צ’ק שחזר

צ’ק חזר – יש מה לעשות!

צ’ק שחזר היא תופעה לא נעימה אך מוכרת לבעלי עסקים רבים. כדאי לדעת, כי הפתרון למצב זה ולקבלת הכסף בחזרה אינו מסובך ואפילו אינו יקר.

אז מה עושים עם צ’ק שחזר?

האפשרות הראשונה היא, לפנות באופן עצמאי לכל לשכת ההוצאה לפועל בישראל, לפי בחירתכם, ולפעול לפתיחת תיק בהוצאה לפועל. מדובר בהליך פשוט מאוד הדורש מכם קצת זמן, מילוי טופס בשם “בקשה לביצוע שטר” ותשלום אגרה סמלית בסך 1.25% מגובה החוב ולא פחות מ- מהסכום המינימאלי הקבוע בחוק והמשתנה מעת לעת. ללשכת ההוצאה לפעול יש להגיע עם הצ’ק שחזר (המקורי) וצילום משני צדדיו.

חשוב לזכור, כי כאשר יש בידינו צ’ק שחזר, אין צורך בהגשת תביעה לבית המשפט וניתן לפנות ישירות ללשכת ההוצאה לפועל.

בשלב הבא, לשכת ההוצאה לפועל תשלח לבעל הצ’ק שחזר “אזהרה לחייב” לפיה, לבעל הצ’ק יש זמן קצוב להסדיר את החוב, או לחלופין, להגיע ללשכת ההוצאה לפועל לחקירת יכולת (חקירה בנוגע ליכולת הכלכליות של החייב לשלם את החוב).

חשוב לדעת, כי לשכת ההוצאה לפועל אינה פועלת על דעת עצמה וממתינה להוראות מצד הזוכה. לפיכך, בתום הזמן הנקוב בהזהרה עלינו לפנות שוב ללשכת ההוצאה לפועל על מנת להפעיל הליכי הוצאה לפועל כנגד החייב. קיימים סוגי עיקולים רבים, בין היתר, עיקול חשבונות בנק, עיקול כלי רכב, עיקול צד ג’, עיקול מקרקעין, עיקול מיטלטלין ואף צו עיכוב יציאה מהארץ.

במקרים מסוימים, לשכת ההוצאה לפועל אינה מצליחה לגבות את סכום החוב במלואו ולעיתים אינה מצליחה לגבות כלל. כך ,למשל, ייתכן כי לשכת ההוצאה לפועל אינה מאתרת את החייב ולעיתים מתגלה כי החייב נמצא בהליכי פשיטת רגל או פירוק.

האפשרות השנייה היא, לפנות לעורך דין המתמחה בענייני הוצאה לפועל, וזאת משתי סיבות עיקריות:

האחת, עורך דין הוצאה לפועל מחזיק בניסיון ובכלים להשבת סכום החוב במלואו. לעיתים קיימת עדיפות אסטרטגיות לבחור בעיקול מסוג מסוים על פני אחר ולעיתים יש צורך לבצע חקירה מקצועית על מנת “לגלות” את נכסי החייב.

הסיבה השנייה היא, כי במקרים רבים עורכי הדין גובים שכ”ט בתיקי הוצאה לפועל על בסיס הצלחה בלבד. כלומר, רק כאשר עורך הדין מצליח להשיב ללקוח את הכסף האבוד לכאורה, עורך הדין זוכה לתשלום. בכך ניתן לחסוך זמן רב, עוגמת נפש מיותרת ולהגדיל את סיכוי ההצלחה בגביית החוב ללא בזבוז כספים מיותרים.